Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

28. 5. 2013
Centri za obveščanje znova sprejemajo tudi SMS klice na 112
Storitev klica v sili z besedilnim sporočilom SMS je ponovno mogoča. 23. maja  2013  je bila podpisana  pogodba s podjetjem Ipcom, izbranim na javnem razpisu, za vzdrževanje dodatne storitve za  SMS klicev v sili na številko 112. Ta  storitev je namenjena predvsem gluhim in naglušnim osebam in  je bila preko omrežja operaterja Telekom Slovenije  vzpostavljena že v začetku leta 2012. Zadnjo polovico leta storitev ni delovala, ker ni bila podpisana vzdrževalna pogodba. Regijski centri Uprave RS za zaščito in reševanje  so začeli ponovno testno sprejemati SMS klice na 112, testiranje pa bo trajalo predvidoma do 15. junija 2013.
28. 5. 2013
»Hvala, ker ste nam pomagali.«
»Izpostava Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ptuj je s svojimi požrtvovalnimi ekipami pripomogla k zaščiti bivalnega objekta pred zalitjem vode ter veliko materialno škodo, ki bi v primeru vdora vode v bivalni objekt nastala,« je v zahvali za posredovanje sil za zaščito in reševanje zapisala Ida Jurgec, direktorica Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava. Veseli smo te zahvale eni od naših trinajstih izpostav za zaščito in reševanje, ki se je v začetku letošnjega leta ukvarjala predvsem s poplavami, še vedno pa ima veliko dela z intervencijami zaradi visoke podtalnice. Gasilske enote so letos   na tem območju samo od 4. do 16. aprila prečrpale okoli 57.300 kubičnih metrov vode.    
28. 5. 2013
REGIJSKO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PP CZ IN RK 2013
Izpostava URSZR Celje bo v soboto, 8. junija v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije - območnim združenjem RK Žalec in Občino Žalec, v Žalcu organizirala XIX. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. VABLJENI!
21. 5. 2013
Regijska vaja Letalska nesreča 2013
Na vzletišču Ruardi v Zagorju ob Savi bo v soboto, 25. maja, praktična regijska vaja sil za zaščito in reševanje Letalska nesreča 2013. Vaja se bo pričela ob 9.30 s predstavitvijo vaje v hangarju Aerokluba Zagorje in nadaljevala s pričetkom praktičnega dela vaje ob 10. uri na vzletišču. Organizirajo jo Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi in Aeroklub Zagorje ob Savi. Predpostavka vaje: letalo zaradi tehničnih težav pri pristajanju na letalskem mitingu  zapelje v množico obiskovalcev. Cilji vaje: urjenje vodenja obsežne intervencije, sodelovanja različnih reševalnih služb, zdravstvene in psihološke oskrbe ponesrečenim, preverjanje reševalne opreme in drugo.
 
20. 5. 2013
URSZR IZPOSTAVA CELJE V OŠ SLIVNICA
V soboto 11. maja 2013 so zaposleni v OŠ Hruševec Šentjur in OŠ Slivnica pri Celju pripravili dan druženja vseh generacij, Šport špas 2013. Obiskovalci so bili deležni delavnic, številnih predstavitev dela različnih služb.
17. 5. 2013
Urjenje tehnik reševanja iz vode – Kočevje 2013
Vaja Kočevje 2013 je namenjena celovitemu preverjanju zmogljivosti in pripravljenosti za ukrepanje pripadnikov Podvodne reševalne službe ob nesrečah v vodi in je najvišja stopnja usposabljanja teh enot. Za učinkovito ukrepanje ob zahtevnih intervencijah na tem področju je treba izuriti procese vodenja intervencije, pa tudi skladnost delovanja vseh enot, služb in drugih sodelujočih, od začetka do konca intervencije, od obveščanja in aktiviranja enot do organiziranja in izvajanja reševanja. Vajo organizira Podvodna reševalna služba Slovenije, je enodnevna in napovedana, na njej pa sodeluje tudi Državna enota Civilne zaščite za tehnično potapljanje. Vseh sodelujočih bo 83.
 
15. 5. 2013
Evropski forum civilne zaščite 15. in 16. maja v Bruslju
V Bruslju se je danes začel 4. evropski forum civilne zaščite, ki bo osredotočen na to, kako lahko vlada in civilna družba sodelujeta pri ustvarjanju močnejše, boljše in učinkovitejše politike za preventivo, pripravljenost in odziv na nesreče v Evropski uniji in tudi zunaj njenih meja. Strokovnjaki s področja civilne zaščite bodo govorili o obvladovanju nesreč in tveganjih zanje, financiranju, načrtovanju in usklajevanju odziva na nesreče ter solidarnosti in odgovornosti na tem področju, pa tudi o  prihodnosti. Poleg različnih panelnih in plenarnih razprav bo organiznirana razstava inovativnih tehnologij, ki so jo pripravili moduli, centri za usposabljanja in drugi.
14. 5. 2013
Zaključek natečaja Naravne in druge nesreče – Potres
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je bila v sredo, 15. maja, sklepna prireditev državnega natečaja Naravne in druge nesreče – Potres, na kateri smo nagrajencem ter njihovim mentorjem podelili nagrade in priznanja. Namen natečaja je bil, da se mladi v šoli in doma seznanijo oziroma pogovorijo o eni izmed naravnih nesreč, in sicer letos o potresu, ukrepih pred potresom, med njim in po njem, saj ga lahko doživi vsak, zato moramo biti nanj ustrezno pripravljeni.
10. 5. 2013
Priprave na evropski festival prve pomoči FACE
Na državnem preverjanju lani najbolje ocenjena ekipa prve pomoči Rdečega križa iz Mestne občine Nova Gorica se intenzivno pripravlja na evropski festival prve pomoči FACE, ki bo junija letos v Welsu v Avstriji.
Priprave zajemajo redne tedenske vaje, na katerih udeleženci utrjujejo teoretični del, urijo oskrbo poškodb, različne tehnike povijanj in položaje poškodovancev, pa tudi hitrost oskrbe. Enkrat mesečno jih trener uri ves dan, usposabljajo pa se za ukrepanje ob različnih scenarijih nesreč. Poleg tehnike oskrbe vadijo tudi nego, pristop in skladno delovanje ekipe. 
8. 5. 2013
Začeli bomo preverjati usposobljenost ekip prve pomoči
V soboto, 11. maja, bo v Brežicah letošnje prvo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, po njem pa se jih bo zvrstilo še dvanajst. Zadnje regijsko preverjanje bo 22. junija v  Središču ob Dravi, organizirata pa ga Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ptuj ter Območno združenje Rdečega križa Ormož. Najbolje uvrščene ekipe regijskih preverjanj se bodo v soboto, 5. oktobra, v Velenju pomerile na državnem preverjanju.
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Rdeči križ Slovenije vsako leto organizirata trinajst regijskih in državno preverjanje ekip prve pomoči, da bi imelo čim več ljudi znanje in pogum nuditi prvo pomoč ob vsakdanjih nezgodah, predvsem pa ob večjih naravnih in drugih nesrečah.
 
   

ČASOVNO OBDOBJE