Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

27. 2. 2013
Razpis EK 2013 s področja preventive in pripravljenosti
Informacija o javnem razpisu Evropske komisije s področja preventive in pripravljenosti na nesreče (področje civilne zaščite) ter onesnaženosti morja.
27. 2. 2013
1. marec je dan Civilne zaščite
Ta dan bi naj spomnil ljudi, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta pomoč in solidarnost na tem področju. Ob dnevu Civilne zaščite bo v petek, 1. marca, na Brdu pri Kranju osrednja državna slovesnost, za njo pa še 13 regijskih prireditev po Sloveniji, na katerih bodo posameznikom in ustanovam izročena priznanja Civilne zaščite in nagrada, kipec Civilne zaščite za življenjsko delo. To slednje je najvišje priznanje na tem področju.
25. 2. 2013
Vaja, esercizio, Übung …
V Ratečah je v soboto, 23. februarja,  Gorska reševalna zveza Slovenije  organizirala vajo gorskih reševalcev  Slovenije, Avstrije in Italije, že tradicionalno srečanje za vzpodbujanje dobrega čezmejnega sodelovanja Alpe Adria.  Vaja je bila terenska, predpostavka pa več zasutih v snežnem plazu. »Skupna vaja iskanja in reševanja v snežnih plazovih je za vse dragocena izkušnja, saj je velika verjetnost, da se na tem obmejnem območju takšna nesreča zgodi.«, je dejal generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But , ki se je na vaji pridružil gorskim reševalcem.
25. 2. 2013
Na obisku minister za izredne razmere iz Azerbajdžana
Med obiskom v Sloveniji je azerbajdžanski minister za izredne razmere g. Kamaladdin Heydarov obiskal tudi Ministrstvo za obrambo in Upravo RS zaščito in reševanje. Na sprejemu pri državnem sekretarju g. Petru Stavanji, ki sta se ga udeležila tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje g. Darko But in njegov namestnik g. Branko Dervodel, so izmenjali informacije o delovanju sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v obeh državah in o dosedanjem dobrem sodelovanju, predvsem na obrambnem področju. Izražena je bila želja, da bi sodelovanje v prihodnje okrepili tudi na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Minister Heydarov si je ogledal  tudi Center za obveščanje Republike Slovenije in Regijski center za obveščanje Ljubljana, kjer so mu predstavili delovanje  centrov in  številke za klic v sili 112.
18. 2. 2013
PRIREDITEV OB DNEVU CZ 2013
1. marec – Svetovni dan Civilne zaščite praznujejo države članice Mednarodne organizacije za civilno obrambo ("ICDO" - International Civil Defence Organisation) od leta 1990. Kljub temu, da Slovenija ni članica te organizacije, pa ga je Slovenska vlada s Sklepom leta 1992 določila, kot dan Civilne zaščite v Republiki Sloveniji.
15. 2. 2013
Poziv požarnega sklada - razvojno-raziskovalne naloge 2013
Komisija za razvojno-raziskovalne naloge pri Odboru za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada poziva strokovno javnost, da predlaga razvojno-raziskovalne naloge s področja varstva pred požarom. Odbor bo predloge obravnaval in jih izbral za javni razpis v letu 2013. Predloge pošljite na Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
15. 2. 2013
Na obisku delegacija za varstvo pred nesrečami Republike Srbije
12. in 13. februarja je bil na obisku v Upravi RS za zaščito in reševanje Predrag Marić, pomočnik ministra za notranje zadeve in vodja sektorja, pristojnega za varstvo pred nesrečami na Ministrstvu za notranje zadeve Republike Srbije, z delegacijo. Srbska in slovenska delegacija sta podrobneje predstavili nacionalne sisteme varstva pred nesrečami, pogovori pa so potekali tudi o prihodnjem sodelovanju na dvostranski ravni in v okviru regionalnih pobud ter Evropske unije. Strani sta izrazili interes za sklenitev dvostranskega sporazuma med Slovenijo in Srbijo pri varstvu pred nesrečami, kar bi formalno potrdilo dobro sodelovanje med državama na tem področju.
11. 2. 2013
Lani na številko 112 več kot 640.000 klicev na pomoč
13 regijskih centrov za obveščanje je v letu 2012 prejelo 640.281 klicev na pomoč. Največ (162 960 klicev) jih je prejel po teritoriju in številu prebivalcev največji, to je ReCO Ljubljana. Operaterji so se na večino klicev (na 90 odstotkov) odzvali v manj kot 7 sekundah. Največ so ljudje klicali marca, junija, julija in oktobra, in sicer ob večjih naravnih ujmah. Od vseh sil za zaščito in reševanje so bili največkrat, to je 21 480-krat, aktivirani gasilci,  520-krat gorski reševalci in 89-krat enote reševalcev z reševalnimi psi.
 
4. 2. 2013
Mednarodni dan enotne evropske številke 112
11. 2. je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav – na Hrvaškem, v Makedoniji, na Kosovu in nekaterih območjih Rusije. Letos mineva 22 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla za Švedsko,  kot druga država v Evropi že leta 1997.
1. 2. 2013
112 – en nos, ena usta, dve očesi
Ni naključje, da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan enotne evropske številke za klic v sili. Zapišite datum 11. 2., zbrišite ločilo in dobili boste 112. Številke si ni tako  težko zapomniti. Otroci si jo najlaže zapomnijo, če jim pokažemo obraz, in sicer en nos, ena usta in dve očesi. Za vse nas je pomembno, da si jo dobro zapomnimo, da se je bomo bolj ali manj pretreseni ob različnih nesrečah laže spomnili.
   

ČASOVNO OBDOBJE