Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

27. 7. 2012
Kaj lahko naredimo, da zmanjšamo nevarnost požarov v naravi?
Med poletjem veliko časa preživimo v naravi, kjer kampiramo, se sprehajamo, prirejamo piknike in druge zabave in s tem naravo izpostavimo večji požarni nevarnosti kot običajno.
23. 7. 2012
Ali je vaš otrok seznanjen s požarno varnostjo?
Šola se je končala že pred nekaj tedni in otroci so na zasluženih počitnicah. Nekateri so odšli na na morje, drugi na potovanje, tretji v gore, lepo pa je preživljati počitnice tudi doma. Pomembno je, da pri vseh počitniških aktivnostih poskrbite tudi za požarno varnost svojih otrok.
17. 7. 2012
Požarna varnost med dopustom
Poletje je čas, ko se odpravimo na morje, v gore, toplice ali druge turistične kraje. Preden zapustimo dom je pomembno, da poskrbimo tudi za požarno varnost svojega doma. Preventivni ukrepi pa so potrebni tudi v kraju, kjer počitnikujemo.
10. 7. 2012
Preizkušena je bila informacijsko-komunikacijska oprema
Na območju Trbiža in Rateč je bila končana terenska vaja slovenskih gorskih reševalcev in gorskih reševalcev Furlanije - Julijske krajine, na kateri so prvič preizkušali informacijsko-komunikacijsko opremo za podporo reševanju v gorah. Opremo so razvili v okviru dvoletnega evropskega projekta AlpSAR, ki je financiran tudi z evropskimi sredstvi za civilno zaščito. Poleg preizkušanja opreme so z vajo preverili tudi postopke obveščanja med centri za obveščanje v Italiji in Sloveniji, ki so določeni in predpisani, kadar gre za nudenje pomoči prek meje med državama.
10. 7. 2012
Na FACE ekipa PGD Materija zasedla 9. mesto
Ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Materija iz občine Hrpelje-Kozina se je na Evropskem festivalu prve pomoči FACE uvrstila na 9. mesto. Preverjanja znanja ekip prve pomoči evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca na Irskem se je udeležilo 23 ekip iz 22 držav. Najboljša je bila ekipa iz Italije, na drugo mesto se je uvrstila ekipa iz Avstrije, na tretje pa ekipa iz Armenije.
9. 7. 2012
Strela in grmenje kot naraven pojav
Poletje nam poleg počitnic in sončnih dni žal prinaša tudi nevihte s strelami. Strela je lep in dramatičen pojav v naravi, vendar lahko povzroči tudi veliko škode, saj lahko udari v človeka ali objekt, ju pri tem resno poškoduje oziroma je lahko celo usodna.
3. 7. 2012
FACE – Evropski festival prve pomoči
V mestu Dundalk na Irskem bo med 5. in 8. julijem 2012 Evropski festival prve pomoči FACE (FIRST AID CONVENTION IN EUROPE), na katerem se bodo pomerile najboljše ekipe evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Slovenijo bo na tem mednarodnem tekmovanju predstavljala ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Materija, ki je bila lani na državnem preverjanju znanja in izurjenosti pri dajanju prve pomoči najboljša. Osemčlanska ekipa na Irsko odpotuje 4. julija 2012.
3. 7. 2012
Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči
Da bi imelo čim več ljudi znanje in pogum za nudenje prve pomoči ponesrečenemu v primeru nesreče Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Rdeči križ Slovenije vsako leto organizirata 13 regijskih in državno preverjanje ekip prve pomoči. To so laične ekipe pripadnikov Civilne zaščite, članov Rdečega križa, gasilcev, jamarjev in članov drugih prostovoljnih organizacij, ki so se letos že pomerile na 11 regijskih preverjanjih znanja in izurjenosti, v Novem mestu in Postojni pa se bodo pomerile jeseni. 6. oktobra 2012 bo tudi državno preverjanje ekip prve pomoči, tokrat v Ljubljani.
3. 7. 2012
Napotki za varno kopanje
V vročih poletnih dneh se številne reke, jezera, ribniki in gramoznice spremenijo v priložnostna kopališča. Voda je lahko vir zabave, sprostitve in rekreacije, vendar se moramo hkrati zavedati, da je lahko tudi zelo nevarna, zato njene moči nikakor ne smemo podcenjevati. Podatki kažejo, da se je v zadnjih letih zgodilo največ nesreč z utopitvijo pri kopanju v rekah in jezerih ali zaradi zdrsov. S poznavanjem in upoštevanjem osnovnih pravil in napotkov za varno kopanje lahko možnost za nastanek nesreče zelo zmanjšamo oziroma preprečimo.
   

ČASOVNO OBDOBJE