Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

29. 6. 2012
Srečko Šestan je novi poveljnik Civilne zaščite RS
Vlada Republike Slovenije je za poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije imenovala Srečka Šestana. Srečko Šestan, rojen leta 1955, je univerzitetni diplomirani inženir lesarstva in je zaposlen na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje kot vodja Sektorja za sistemske, organizacijske in pravne zadeve. Na Upravi RS za zaščito in reševanje je zaposlen od leta 1996 in je doslej opravljal je različne naloge; od 2007 do 2011 je vodil Urad za preventivo in operativne zadeve. Pred tem je delal na vodstvenih položajih v gospodarstvu, v LKI Lesonit v Ilirski Bistrici. Srečko Šestan je član Štaba Civilne zaščite RS od leta 1996.
Dosedanji poveljnik Miran Bogataj je odstopil s te funkcije zaradi upokojitve. Civilni zaščiti je poveljeval 26 let, od leta 1986 do danes.
27. 6. 2012
S 1. julijem spremenjen način dela v centrih za obveščanje
V Republiki Sloveniji v sistemu opazovanja, obveščanja in alarmiranja deluje 13 regijskih centrov za obveščanje (v nadaljevanju CO). Uprava RS za zaščito in reševanje je opravila analizo delovanja in obremenjenosti vseh trinajstih centrov, ki je pokazala, da so posamezni centri zlasti v nočnem delu bistveno manj obremenjeni. Ob upoštevanju kadrovske zasedenosti v posameznih CO je bila sprejeta odločitev o racionalizaciji dežurstev ponoči, ki bo tudi najbolj optimalno zagotavljala nadaljnje neprekinjeno delovanje CO 24 ur na dan in vse dni v letu. V prid odločitvi govori tudi statistika klicev, ki jih je povprečno najmanj med 22.30 in 6.30, razmerje klicev med nočnim in dnevnim časom pa je 1:4.
27. 6. 2012
Prihaja 130 jamarjev iz 10 evropskih držav
Od 27. junija do 1. julija 2012 se bo v Sloveniji srečalo 130 jamarjev iz 10 evropskih držav. Jamarska zveza Slovenije bo gostila 6. balkansko srečanje jamarjev. Otvoritev bo v sredo, 27. junija ob 20. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Logatcu, kjer bo zbrane v imenu Uprave za zaščito in reševanje pozdravil namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito ni reševanje Branko Dervodel.
27. 6. 2012
Miran Bogataj prejel zlati red za zasluge
Poveljniku Civilne zaščite Miranu Bogataju je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk podelil najvišje državno odlikovanje - zlati red za zasluge. Prejel ga je za dolgoletno strokovno delo na področju oblikovanja obrambnega sistema in še posebej sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Republiki Sloveniji, za srčno osebno angažiranje ob osamosvajanju države in požrtvovalno vodenje reševanja ob vseh večjih naravnih nesrečah, ki jih je vodil kot poveljnik Civilne zaščite od imenovanja na to funkcijo, maja 1986.
20. 6. 2012
Izšolana že 19. generacija poklicnih gasilcev
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je bila v četrtek, 21. junija 2012  ob 14. uri prireditev, na kateri se je ob koncu izobraževanja v Gasilski šoli predstavila nova, že 19. generacija poklicnih gasilcev.
Letos se je izšolalo 48 novih poklicnih gasilcev in ti so predstavili del znanja in veščin, osvojenih v procesu izobraževanja. Pokazali so znanje in izurjenost na področju ukrepanja ob prometnih nesrečah in gašenju požarov.
 
19. 6. 2012
Terenska vaja evropskega projekta AlpSAR
V Italiji na območju Trbiža in v Sloveniji na območju Kranjske Gore bo v četrtek, 21. junija, prva interna terenska vaja slovenskih gorskih reševalcev in gorskih reševalcev Furlanije - Julijske krajine. Vaja je del dvoletnega evropskega projekta AlpSAR, sofinanciranega z evropskimi sredstvi civilne zaščite. Namenjena bo predvsem preizkušanju informacijsko-komunikacijske opreme za podporo reševanju v gorah, ki so jo razvili v okviru tega projekta.
13. 6. 2012
Svečana listina za posebne zasluge
Gorska reševalna zveza Slovenije je včeraj, na slavnostni seji Upravnega odbora v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani, podelila svečano listino Gorske reševalne zveze za posebne zasluge tudi Upravi RS za zaščito in reševanje in poveljniku Civilne zaščite Miranu Bogataju. To je priznanje, s katerim so se ob 100 - letnici organiziranega gorskega reševanja zahvalili zaslužnim ustanovam in posameznikom Visoki jubilej so proslavili tudi z odprtjem razstave 100 let Gorske reševalne službe v Slovenskem planinskem muzeju Slovenije.
12. 6. 2012
100 let organiziranega reševanja v gorah
Letos Gorska reševalna služba, ki je bila ustanovljena 16. junija 1912 v Kranjski Gori, praznuje 100-letnico organiziranega delovanja. Osrednja slovesnost ob jubileju bo v soboto, 16. junija 2012, ob 15. uri pri hotelu Kompas v Kranjski Gori. Uro prej, ob 14. uri, bo na kranjskogorskem smučišču Dolenčev rut prikaz vaje gorskega reševanja. V torek, 12. junija 2012, bodo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani jubilej počastili s slavnostno sejo Upravnega odbora Gorske reševalne zveze Slovenije in podelitvijo priznanj, ob 20. uri pa z otvoritvijo razstave ob 100-letnici reševanja v gorah.
7. 6. 2012
Usposabljanje za ocenjevanje škode na stvareh
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se bodo 12. in 13. junija 2012 zbrali člani komisij za ocenjevanje škode na stvareh. Usposabljanje je namenjeno članom občinskih, regijskih in državne komisije za ocenjevanje škode po naravnih nesrečah. Vsebine usposabljanja bodo zakonodaja s tega področja, novosti v aplikaciji za ocenjevanje škode Ajda in praksa, pridobljena z ocenjevanjem škode po toči in poplavi.
7. 6. 2012
Leta 2015 tudi samodejni klici v sili na 112
Sistem eCall je elektronski avtomobilski varnostni sistem za samodejni klic v sili na številko 112 ob prometni nesreči. Za delovanje tega sistema je poleg komunikacijske tehnologije v vozilu treba v centrih za obveščanje zagotoviti tudi komunikacijsko infrastrukturo za sprejemanje samodejnih klicev. Postavitev vzorčne infrastrukture za to je glavni cilj triletnega evropskega projekta HeERO. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje se je prijavila na razpis za sodelovanje v tem projektu in skupaj s podjetjema ISKRATEL iz Kranja in Telekom Slovenija kandidira za polnopravno partnerico v projektu HeERO.
 1 2 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE