Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

29. 2. 2012
Minister Aleš Hojs obiskal Upravo za zaščito in reševanje
Upravo za zaščito reševanje sta včeraj obiskala minister za obrambo Republike Slovenije Aleš Hojs in državni sekretar Peter Stavanja V spremstvu generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta in poveljnika Civilen zaščite Mirana Bogataja sta se sprehodila skozi prostore uprave in segla v roko vsem, ki so bili pozno popoldne še vedno na delovnih mestih, potem pa je Darko But predstavil delovanje, poslovanje in financiranje zaščite in reševanja v letu 2011, pa tudi načrte za letošnje leto.
28. 2. 2012
Priznanja za dosežke na področju zaščite in reševanja
Ob 1. marcu, dnevu civilne zaščite, bo v četrtek, 1. marca 2012, ob 14. uri v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju priložnostna slovesnost, na kateri bodo posameznikom, društvom in ustanovam izrečena ter podeljena priznanja za pomembne prispevke k zaščiti in reševanju.
Imena dobitnikov priznanj so objavljena v prilogi.
22. 2. 2012
Prireditev ob Svetovnem dnevu CZ - 1. marec
1. marec-Dan Civilne zaščite, praznujemo v Sloveniji od leta 1992. Tradicija Civilne zaščite je v Sloveniji dolga. Njeni začetki sodijo že v začetke prostovoljnega gasilstva ter različnih reševalnih služb, od gorske in jamarske, do potapljaške, med spontane zametke civilnodružbene samoorganiziranosti, namenjene dejavnemu izkazovanju solidarnosti in pomoči soljudem, ki se znajdejo v nesreči, po drugi strani pa predanost in požrtvovalnost vseh tistih, ki so v te strukture tako ali drugače nepoklicno ali poklicno vključeni in vselej pripravljeni, da se odzovejo, ko je njihova pomoč potrebna. Za državo in vse državljane je nadvse pomembno, da je Civilna zaščita ves čas v pripravljenosti, da se po potrebi aktivira in posreduje, ter da je za vse možne primere ustrezno opremljena in usposobljena. Državljani morajo imeti občutek varnosti ter zagotovilo, da v nesreči ne bodo ostali sami.
16. 2. 2012
Vaja IPA – CRO FLOODS 2012 je priprava na večje poplave
V Tuhelju pri Zagrebu je bil 14. in 15. februarja 2012 štabni del mednarodne vaje Civilne zaščite IPA – CRO FLOODS 2012. Vaja je namenjena razvijanju mednarodne pomoči ob velikih naravnih in drugih nesrečah v jugovzhodnem delu Evrope. Predstavniki iz balkanskih držav in Turčije na vaji spoznavajo postopke in orodja, ki jih v civilni zaščiti uporabljajo države članice Evropske unije, predvsem za podporo in usklajevanje mednarodnih reševalnih intervencij.
16. 2. 2012
Pomoč Črni gori zaradi ekstremnih vremenskih razmer
Republika Črna gora, ki so jo v preteklih dneh zajele obilne snežne padavine, je 13. februarja 2012 na podlagi sprejetega dvostranskega sporazuma med Vlado RS in Vlado Črne gore o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami Sloveniji poslala zaprosilo za pomoč pri reševanju in odpravi posledic vremenske ujme. 14. februarja je Slovenija v Črno goro napotila reševalno ekipo; helikopter Slovenske vojske in gorske reševalce.
V foto galeriji : odhod ekipe z Brnika, prihod v Podgorico in zasnežena Črna gora.
14. 2. 2012
EU Proteus – mednarodni projekt jamarskih reševalcev
Projekt EU Proteus je namenjen osveščanju ljudi pred nevarnostmi v jamah in izpopolnjevanju jamarskih reševalcev v sistemu civilne zaščite Evropske unije. V januarju sta projekt EU Proteus začeli uresničevati slovenska Jamarska reševalna služba, ki vodi projekt, in hrvaška Komisija za jamarsko reševanje, ki je partner v projektu. Rezultat dvoletnega projekta bo, med drugim, izurjena 28 članska reševalna enota, sestavljena iz 14 slovenskih in 14 hrvaških jamarskih reševalcev, dobro opremljenih za posredovanja ob večji nesreči v jami na območju Evropske unije.
6. 2. 2012
Mednarodni dan enotne evropske številke 112 je 11. 2.
Letos mineva že 21 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske unije odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112. Pozval je vse države članice, da uvedejo to enotno številko, da bi se izboljšal dostop do reševalnih služb, predvsem tujim popotnikom. Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh 27 državah članicah Evropske unije in v večini drugih evropskih držav, tudi na Hrvaškem, Kosovu, v Makedoniji in na posameznih območjih Rusije. Slovenija jo je uvedla med prvimi, že leta 1997.
   

ČASOVNO OBDOBJE