Facebook
Twitter
YouTube

Novice (RSS)

30. 11. 2012
V Oplotnici postavljajo montažni most
V občini Oplotnica je ob nedavnih poplavah hudourniški potok Oplotniščica porušil dva in poškodoval šest mostov. Porušena mostova bo treba zgraditi na novo, eden pa je na takem mestu, da je treba postaviti nadomestni most. Zaradi tega porušenega mostu je 12 prebivalcev brez cestne povezave, onemogočen pa je tudi dostop reševalcem v primeru požara in potreb po nujni medicinski pomoči itd. Občina Oplotnica je zaprosila Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje za postavitev ter začasno uporabo mostov Mabey Compact 200, ki so namenjeni predvsem za začasno postavitev ob naravnih in drugih nesrečah porušenih mostov. Po slabem mesecu priprav – treba je bilo oceniti teren, pridobiti dokumentacijo in zgraditi temelje – so pripadniki 14. inženirskega bataljona Slovenske vojske med 28. in 30. novembrom 2012 postavili 21 metrov dolg most, ki  bo omogočal prehod čez Oplotniščico.
29. 11. 2012
Vaja Baraže Bled 2012
Na Savi Bohinjki, blizu kraja Bodešče, je bila danes prav posebna vaja za okoli 60 različnih reševalcev in pripadnikov Civilne zaščite. Organizirala jo je Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje iz Kranja s predpostavko,   da zaradi izlitja okoli 10 000 l kurilnega olja v sotesko Save Bohinjke preti ekološka katastrofa. Glavni namen vaje: preizkusiti, ali je ob povečanem pretoku na določeni lokaciji mogoče učinkovito uporabiti lovilne baraže in prečrpati onesnaženo vodo ter preveriti uporabnost računalniške aplikacije Razlitje. Izkazalo se je, da ob tako povečanem pretoku, ni smiselno postaviti baraž na tem mestu; pretok Save Bohinjke je bil pred dvema dnevoma okoli 10, včeraj 90, danes pa 150 kubičnih metrov/sekundo. 
 
29. 11. 2012
Strokovni posvet Gore in varnost
28. novembra 2012 je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu, potekal 8. strokovni posvet Gore in varnost.
28. 11. 2012
Obmejno sodelovanje z Madžarsko
Na gradu Marof v Mačkovcih se bo v petek, 30. novembra 2012, sestala stalna slovensko-madžarska mešana komisija za varstvo pred nesrečami. Na sestanku, ki je vsako leto izmenično v drugi državi, se bodo pogovarjali o aktivnostih na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v preteklem obdobju, sprejeli pa bodo tudi načrt skupnih aktivnosti v letu 2013. Slovenski člani komisije bodo predstavili večje naravne nesreče, ki so se letos zgodile v Sloveniji, predvsem  gozdne požare v poletni sezoni in novembrske poplave. Člani slovenske in madžarske delegacije se bodo seznanili tudi s spremembami na organizacijskem in zakonodajnem področju varstva pred naravnimi nesrečami. Slovenska delegacija bo predstavnike Madžarske povabila na dneve zaščite in reševanja, ki bodo predvidoma jeseni 2013 v Velenju.
26. 11. 2012
V spomin Miranu Trontlju.
Včeraj je tudi nas pretresla vest, da je umrl Miran Trontelj. Njegova življenjska pot, zaznamovana z meteorologijo in vremenskimi napovedmi, je bila  tesno povezana s sistemom zaščite in reševanja. Miran Trontelj je bil od leta 1995 do 2004 član štaba Civilne zaščite RS in skoraj desetletje strokovna pomoč poveljniku Miranu Bogataju ob vseh večjih naravnih nesrečah, ki so nas prizadele. Še se spominjamo dveh rušilnih potresov na območju Ilirske Bistrice in v zgornjem Posočju, zemeljskih plazov Stože, Slano Blato in drugod ter poplav, suše, pozebe in drugih naravnih ujm.
Mirana Trontlja bomo zaposleni na Upravi RS za zaščito in reševanje ter pripadniki sil za zaščito, reševanje in pomoč ohranili v spominu kot vsem dragega sodelavca.
20. 11. 2012
PONOVITEV POSVETA – POŽARNA VARNOST IN POTRES
Obveščamo vas, da so za posvet Požarna varnost in potres, ki bo 28. 11. 2012, zasedena že vsa prosta mesta, zato prijav ne sprejemamo več. Zaradi velikega števila prijavljenih bo Uprava RS za zaščito in reševanje organizirala ponovitev posveta Požarna varnost in potres.
Ponovitev posveta bo v sredo, 12. decembra 2012, v avditoriju Izobraževalnega centra RS za zaščito in reševanje, Zabrv 12, Ig pri Ljubljani. Posvet je namenjen pooblaščenim osebam za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, gasilcem, inšpektorjem in drugim. Vabilo, program in prijavnica so v prilogi.
19. 11. 2012
Na obisku kitajska delegacija Univerze v Pekingu
V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu bo v četrtek, 22. novembra 2012, na obisku kitajska delegacija Univerze v Pekingu. Prof. dr. Li Jing bo ob tej priložnosti slovenski strokovni javnosti predaval o načinih obvladovanja naravnih nesreč in sistemu odzivanja nanje na Kitajskem. Obisk, v okviru katerega si bodo člani kitajske delegacije ogledali tudi izobraževalni center na Igu, organizira  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
V
19. 11. 2012
Sestanek usmerjevalne skupine projekta EU IPA
Sklepna aktivnost projekta EU IPA za krepitev sodelovanja z državami kandidatkami in morebitnimi kandidatkami na področju civilne zaščite bo v Kongresnem centru Brdo, 21. in 22. novembra 2012.
 
16. 11. 2012
Interventni ukrep prek Slovenskega podjetniškega sklada
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja načrt ukrepov za odpravo škode v gospodarstvu zaradi poplav v času med 4. in 7. novembrom 2012. Javni poziv podjetjem, ki so utrpela škodo v teh poplavah, bo objavljen v petek, 16. novembra.
13. 11. 2012
POSVET – POŽARNA VARNOST IN POTRES
Uprava RS za zaščito in reševanje bo organizirala posvet Požarna varnost in potres. Posvet bo v sredo, 28. novembra 2012 v avditoriju Izobraževalnega centra RS za zaščito in reševanje, Zabrv 12, Ig pri Ljubljani. Posvet je namenjen pooblaščenim osebam za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, gasilcem, inšpektorjem in drugim. Vabilo, program in prijavnica so v prilogi.
 1 2 Naslednjih 10 >>>

ČASOVNO OBDOBJE