Facebook
Twitter
YouTube

Razmere v gorah, ogroženost zaradi snežnih plazov (19.3.2019)

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, je nevarnost snežnih plazov trenutno v večjem delu naših gora ZNATNA, 3. stopnje. Novi sneg je zapadel na večinoma trdo podlago, zato je v snežni odeji šibka plast. Zaradi močnega vetra severnih smeri so nastali številni zameti. Zaradi šibke plasti in napihanega snega se lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje na dovolj strmih pobočjih sproži snežni plaz. S strmih pobočij pa se lahko tudi spontano danes še prožijo posamezni plazovi nesprijetega novega snega.

V gorah je zapadlo od 10 do 50 centimetrov snega, največ na območju Julijskih Alp in osrednjih Karavank, najmanj v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. količina je odvisna tudi od nadmorske višine. Večinoma se je sneg obdržal nad okoli 500 metrov nadmorske višine, nižje pa v južni Sloveniji. Sneg je rahel in mehak. Precej je spihan, veliko je zametov, klož in opasti. Vetru izpostavljene lege so marsikje spihane do podlage.

V torek bo oblačno in brez omembe vrednih padavin. V zahodnih Julijskih Alpah se bo popoldne oblačnost trgala, drugod večinoma še ne. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Temperatura bo pod ničlo. Mrzlo in vetrovno bo tudi v sredo, ko bo pretežno jasno, popoldne pa bo nekaj oblačnosti predvsem v vzhodnem delu naših gora. V četrtek in petek bo pretežno jasno. Veter bo oslabel. V četrtek se bo v višinah hitro grelo, popoldne bo ledišče že nad okoli 2200 metrov nadmorske višine. Še nekoliko topleje bo v petek. Oba dneva bo pihal šibak veter vzhodnih smeri.

Snežna odeja se bo naslednja dva dni zaradi nizkih temperatur le počasi preobražala, v sredo nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih, kjer se bo zaradi vpliva sonca sneg čez dan ojužil in zaradi nočnega zmrzovanja bo začela nastajati tanka skorja. V četrtek se bo sneg sprva dodatno labiliziral zaradi otoplitve. S strmih prisojnih pobočij se bodo lahko prožili posamezni plazovi nesprijetega ojuženega snega. V osojah bo snežna odeja dlje časa ostala mehka.


Več na: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE