Facebook
YouTube

Razmere v gorah, ogroženost zaradi snežnih plazov (16.1.2017)

Po podatkih Agencije RS za okolje je do noči na soboto v gorah in hribih zapadlo od 25 do več kot 70 cm snega, več v visokogorju in na območju zahodnih in južnih Julijskih Alp, v gričevju pa od okoli 10 do 25 cm. V visokogorju je bil sneg ves čas suh, zato je povezava s podlago slaba. Na meji sneženja, ki je bila med 900 in 1300 metri ter nižje pa je bil sneg sprva moker in se je zato bolje sprijel s podlago. Sprva je pihal okrepljen jugozahodnik, nato pa veter severnih smeri, ki je prenašal sneg v zamete. Predvsem na južnih straneh grebenov so nastale številne klože. Na vetru izpostavljenih legah je snežna odeja močno spihana in ponekod prekrita s tanko skorjo, drugod pa je sneg še razmeroma rahel in mehak. Nižje, v gričevju, je na prisojnih pobočjih na snegu nastala tanka skorja zaradi dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja, v senčnih legah je sneg tudi do nižin mehak.

Nevarnost pred snežnimi plazovi je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1000 metrov še ZNATNA, 3. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Spontanega plazenja bo bolj malo, lahko pa sprožimo snežni plaz že ob manjši obremenitvi snežne odeje PREDVSEM na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih, še zlasti tam, kjer je snežilo na kopna, travnata tla. V sredogorju ter v nižjih hribih so nevarna le strma, travnata pobočja, kjer je snežilo na kopno podlago.

Pred nami je obdobje suhega ali vsaj večinoma suhega vremena. Možno bo rahlo sneženje predvsem v torek v južni polovici Slovenije, ko lahko zapade nekaj cm suhega snega. Temperatura bo pod ničlo. V ponedeljek se bo okrepil vzhodni do severovzhodni veter, ki bo v sredo oslabel.

Zaradi nizkih temperatur se bo snežna odeja le počasi sesedala in preobražala. Sneg bo ostal mehak, le na vetru izpostavljenih legah bo lahko nastala skorja. Okrepljen severovzhodni do vzhodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete. Tveganje pred snežnimi plazovi se bo le počasi zmanjševalo. Predvsem bo vse manjša možnost spontanega plazenja, medtem ko bo snežna odeja ostala POTENCIALNO NESTABILNA.

 

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE

jan febmaraprmajjun
julavgsepoktnovdec
Prikaži vse