Facebook
YouTube

Razmere v gorah, ogroženost zaradi snežnih plazov (24.3.2017)

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi v petek nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega.

Sneg je, razen v osojah visokogorja, že kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, čez dan pa se zlasti na osončenih legah ojuži. Ledišče je v petek na nadmorski višini okoli 2900 metrov. Višina snežne odeje je zlasti v visokogorju zelo neizenačena, na vetru izpostavljenih legah je ponekod kopno.

V petek bo sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. V soboto bo zjutraj lahko nekaj oblačnosti, tudi kakšen vrh bo prehodno lahko v oblakih, a se bo dopoldne kar hitro zjasnilo in čez dan bo precej jasno. Pihal bo šibak veter južne do jugovzhodne smeri, v visokogorju pa zahodnik. Predvsem v vzhodnem delu naših gora bo malenkost hladneje. V nedeljo se bo pooblačilo, sredi dneva in popoldne bodo občasno manjše padavine, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa bo večinoma suho. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov. Zapade lahko okoli 5 centimetrov snega. Popoldne se bo od vzhoda počasi jasnilo. V ponedeljek bo precej jasno, ledišče bo zjutraj na nadmorski višini okoli 1100 metrov, zvečer pa že na okoli 1900 metrov.

Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Tako bo v petek in soboto. V nedeljo bo zaradi bolj oblačnega vremena in ohladitve sneg ostal razmeroma stabilen. Padavin bo premalo, da bi povečal nevarnost snežnih plazov. V ponedeljek bo sicer hladneje kot v petek in soboto, a v sončnem vremenu se bo sneg na prisojnih pobočjih čez dan zmehčal, v senci bo predvsem v visokogorju ostal pomrznjen ali suh.

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE

Prikaži vse