Facebook
Twitter
YouTube

Razmere v gorah, ogroženost zaradi snežnih plazov (17. 2. 2020)

Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem na južnih pobočjih lahko le izjemoma pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove. Možnost je večja sredi dneva in popoldne. Številna pobočja so poledenela, zato je večja NEVARNOST ZDRSOV.
Snežna odeja je večinoma trda, ponekod poledenela, le v zatišnih legah visokogorja je nekaj mehkega snega. Napihan sneg je na vseh orientacijah, a ga ni veliko. Na prisojnih legah se snežna odeja čez dan omehča in predira.
V ponedeljek bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju ter nad okoli 2000 metri nadmorske višine še delno jasno. Drugod se bo pooblačilo, nižji vrhovi in pobočja bodo v oblakih. V pasu med zahodnimi Julijci in Snežnikom bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo zmeren do močan veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa okoli 6 °C. Temperatura 0 °C bo na okoli 3800 m! V torek zjutraj bo le ponekod v visokogorju nekaj jasnine, dopoldne se bo povsod pooblačilo, tudi megleno bo. Na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah bo večinoma suho, drugod bo občasno rahlo snežilo, pod okoli 1200 m pa rahlo deževalo. Na Pohorju bo pihal šibak do zmeren severozahodnik, popoldne severovzhodnik, drugod pa šibak, ponekod občasno zmeren veter od severovzhodne do jugovzhodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa -6 °C. Tudi v sredo bo večinoma še ostalo oblačno in megleno. Sredi dneva in popoldne se bodo začele pojavljati snežne plohe. Zvečer se bodo začeli oblaki trgati. Večji del dneva bo pihal šibak do zmeren jugovzhodnik, proti večeru pa bo zapihal zmeren severnik. Še nekoliko hladneje bo. Na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa okoli -8 °C.
Plazovne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Danes se bo snežna odeja še ojužila in predvsem v visokogorju lahko tudi nekoliko labilizirala. V torek pa bo snežna odeja pomrznila. Še vedno bo velika NEVARNOST ZDRSOV. V torek in v sredo se bodo pojavljale manjše padavine, predvidoma bo zapadlo le okoli 5 cm snega. Ob morebitni večji količini se bo nevarnost plazov nekoliko povečala. Ob padavinah bodo pihali šibki vetrovi, močnejši severni veter bo zapihal v sredo zvečer. Veter bo na izpostavljenih mestih znova spihal sneg do trde podlage, na južni strani grebenov in sedel bodo nastali manjši snežni nanosi.

 
Več na: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE