Facebook
Twitter
YouTube

Razmere v gorah, ogroženost zaradi snežnih plazov (11. 12. 2019)

Po podatkih Urada za meteorološke napovedi Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov
trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo večinoma le pod večjo obremenitvijo snežne odeje.

Suho in mrzlo je bilo. Snežna odeja se je zaradi suhega in hladnega zraka le počasi preobražala, močan severni veter je v torek delal nove zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Veliko je zametov in klož, sneg je suh, v zatišnih legah mehak, drugod pa skorjast ali trd, nižje tudi pomrznjen.

V sredo bo jasno in mrzlo. Pihal bo šibak veter večinoma severovzhodne smeri. V četrtek se bo pooblačilo, sredi dneva in popoldne bo ponekod občasno rahlo snežilo. Količina padavin bo zanemarljiva, lahko zapade manj kot 5 cm suhega snega. Pihal bo večinoma šibak severovzhodnik. V noči na petek se bo prehodno razjasnilo in nato v petek dopoldne spet pooblačilo. Dopoldne bo v gorah od jugozahoda začelo snežiti. Okrepil se bo jugozahodnik. Nekoliko topleje bo.

Snežna odeja se bo le počasi preobražala. Sneg bo ostal suh in nižje pomrznjen. Plazovne razmere se bodo začele spreminjati v petek ob novih padavinah. Snežilo bo na večinoma trdo podlago, zato bo v snežni odeji šibka plast, po kateri se bodo v prihodnje lahko sneg plazil. Močan jugozahodnik bo delal zamete na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo v petek večala.


Več na: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

nazaj
na seznam

ČASOVNO OBDOBJE